Vnitřní práce

V průběhu zimy 2012 a 2013 jsme postupně dokončovali práce uvnitř domu. Jednalo se zejména o dokončení vestavěných skříní, podlahy v obýváku a interiérových dveří. Vše se nakonec podařilo, moc práce už nám na letošní zimu už nezbývá. Vnitřní práce

Vestavěná skříň v ložnici

V loňském zimním období jsme pokračovali zejména v přípravě vestavěných skříní a v dalším doplňování nábytku. Z předchozí zimy jsme měli hotovou stěnu oddělující ložnici a na ni navazující základ šatní skříně. Letos jsme pokročili, do skříně jsme doplnili vnitřní vybavení a protáhli ji až k obvodové zdi. Zde již nebudou posuvné dveře, protože by zasahovaly do šikminy. Police i svislou část jsme udělali opět z břízového multiplexu (překližky) v tl. 30mm. Šatní skříň byla rozměrově připravena tak, abychom mohli použít vnitřní vybavení z šatních skříní PAX (IKEA). Ze sortimentu jsme použili police, šuplíky a výsuvné drátěné koše. Všechno sedlo perfektně. Přední posuvné dveře jsou již také hotové, profily jsme si objednali u výrobce a na výplň jsme použili dřevotřískovou desku tl. 18mm v bílé lesklé úpravě, kterou nám známý stolař nařezal a připravil otvory pro zapuštěné kování. Celková montáž profilů a usazení dveří již byla v naší režii. Dveře byly také osazeny tlumiči, které od určité úrovně samy dveře pomalu zavřou.

Šatna

Další místnost, kterou jsme dokončili byla šatna, přímo navazující na ložnici. Zde jsme opět použili 30mm překližku na vytvoření kostry a polic skříně, rozměry byly opět připraveny na vnitřní vybavení z IKEA. V rohu se nachází potrubí pro odtah vzduchu z koupelny, zde jsme provedli zaklopení bělenými smrkovými palubkami. V šatně zůstanou všechny police a šuplíky otevřené.

Koupelna

V koupelně je již také připraven korpus skříně i s policemi, dveře zde jsou klasické otevírací v bílém lesklém provedení. Pračka se nakonec bude stěhovat do technické místnosti v přízemí. Uvnitř skříně budou ještě připraveny koše na špinavé prádlo.

Zádveří a WC

V zádveří je připravena skříň ukrývající elektrorozvaděč, botník a skladovací prostor. Hloubka skříně je 450mm, opět je doplněna posuvnými dveřmi s výplní z bílé lesklé DTD desky. Na vestavěnou skříň navazuje podhled z bělených smrkových palubek, který ukrývá rozvody vzduchotechniky. Z těchto důvodů musel být podhled patřičně snížen. Ze stejného materiálu jsme zhotovili podhled také na přilehlém WC, na skříňce pod umyvadlem jsou již také doplněny dveře.

Pokoj

V pokoji u Martina jsme na jednu stěnu rozmístili nepravidelně uspořádané skříňky s různě barevnými dvířky. Opět se jedná o nábytek z IKEA. Vzhledem k tomu, ze ostatní nábytek v pokoji je tmavý, tak bílé skříňky zde vytváří pěkný kontrast.

Obývací pokoj

Na závěr roku 2012 jsme se konečně také dostali k pokládce podlahy v obývacím pokoji a v kuchyni. Konečně po dvou letech co v domě bydlíme jsme odstranili provizorní koberec. Nakonec jsme se rozhodli pro pokládku celoplošného marmolea. Původně jsme uvažovali o dřevěné podlaze (plovoucí podlaha nebo broušené OSB desky), nakonec jsme se rozhodli pro podlahu, která nebude snižovat účinnost podlahového topení. Zvolili jsme 2mm silné marmoleum Fresco Eternity v šedé barvě. Pokládku jsme svěřili firmě, samozřejmě včetně vyrovnávací samonivelační vrstvy. Naše betonová podlaha totiž nebyla z nejrovnějších, místy bylo potřeba vytvořit až 10mm silnou vrstvu. Nakonec se pokládka podlahy trochu protáhla, protože námi vybraný dekor nebyl v žádném skladu v republice a museli jsme čekat než bude vyroben u výrobce v Holandsku, takže od vylití samonivelačky po samotnou pokládku jsme celý měsíc čekali. Samonivelačka alespoň mohla pořádně proschnout. Celkem pokládka trvala tři dny, jeden den přebroušení podkladu a provedení samonivelační štěrky, jeden den příprava přířezů a jeden den samotné lepení a přesné ořezy podél stěn a dalších překážek. Svaření spár bylo poté provedeno další týden odpoledne po práci. Ze zbytku jsme si také nechali připravit přířezy, které jsme nalepili na OSB desku a vytvořili jsme z nich sokl pod kuchyňskou linku.
Mezi další práce, které jsme zadali našim truhlářům patřila příprava podlahových lišt. Zvolili jsme jednoduchý tvar ze smrkového dřeva s rovným sešikmením. V přízemí jsme lišty natřeli na šedou barvu podobného odstínů jako má marmoleum, v patře jsou lišty pouze nalakovány čirým lakem (podlaha je zde z OSB desek). Lišty jsme na obvodové zdi nalepili tekutými hřebíky.
V obýváku jsme také z 30mm multiplexu vytvořili horizontální skříňku pod budoucí televizi. Tři otvory jsou uzavřeny dvířky bez úchytek z lesklé bílé DTD desky. Jeden otvor je využitý pro umístění HTPC, do tohoto prostoru byly vyvedeny veškeré potřebné zásuvky a je zde také sveden prostup za sádrokartonem od televize. Počítačovou skříň jsme vytvořili s taťkou. Je to atyp, který se zasune do police a jeho vnitřní uspořádání respektuje rozmístění zásuvek na zdi i rozměry jednotlivých PC komponentů. Základní deska může být formátu mikroATX a je umístěna na stropě s komponenty otočenými směrem dolů. V přední stěně jsou vyvedeny 4 USB porty, tlačítko pro zapínání a 4 spínače pro LED osvětlení (toto osvětlení bude napájeno 12V poskytovanými PC zdrojem). Zadní pozice na desce směřují dovnitř skříně. Pro montáž desky byla na horní stranu připevněna část staré PC skříně s montážními otvory pro desku. Zdroj je poté umístěný na konstrukci z L profilů ve spodní části. Před osazením ještě bude do spodní strany skříně vyřezán otvor pro nasávání vzduchu, odvod bude přetlakem po obvodu předního krycího plechu. Do spodních L profilů byly připraveny otvory s vyřezanými závity, do kterých jsou vloženy šrouby s plastovými krytkami na hlavách a slouží k jemnému výškovému a stranovému vyrovnání celé konstrukce uvnitř skříně. Celá konstrukce se zasune do skříně a nastavitelnými dorazy se opírá o spodní, boční i zadní stěnu. Po vyzkoušení byla celá konstrukce opatřena komaxitovou barvou v lesklém sněhobílém odstínu. Dokonale tak ladí s okolními uzavřenými skříňkami a HTPC je téměř nepostřehnutelné. Navíc jsou veškeré kabely skryty uvnitř, včetně vedení k TV a reprosoustavě, které jsou skryty za sádrokartonovým obkladem.

Interiérové dveře

Nechali jsme si také vyrobit interiérové dveře a zárubně. Jako výplň do dveří jsme použili komůrkový polykarbonát, stejný jako jsme použili pro oddělení sprchového koutu v koupelně. Jeho tloušťka je 25mm a je v mléčném provedení. Základ dveří tvoří dřevěná sklížená kostra, do které se vložil polykarbonát a z obou stran se naklížila 3mm silná topolová překližka. Poté bylo vše dotmeleno, hrany přebroušeny a celé dveře natřeny tenkovrstvou bílou lazurou. Aby byl povrch pěkně hladký, byl na závěr přelakovaný bezbarvým lakem, který však mírně změnil jejich odstín. Plné dveře jsou místo polykarbonátem vyplněné dřevovláknitou deskou a oboustraně přelepeny překližkou. Dveře jsou zavěšené na připravené pojezdy a zasunují se do zdí.
Na obložení dveřních otvorů jsme použili náš oblíbený materiál, břízový multiplex v tl. 18mm. Zárubně jsou atypické, po jedné z bočních stran a z horní strany jsou rozdělené, aby umožnily posun dveří. Celek je složený z několika části, které jsme si nechali nařezat a předvrtat od našich truhlářů. Spoje jsou řešeny na kolíčky, které jsou rozmístěné po cca 250 mm a následně je všechno slepeno a nalakováno. Hotové části jsou malým množstvím montážní pěny nalepeny na zdi. Horní část není na kolíčky přilepená, aby bylo možné tuto část demontovat a povolit upevňovací šrouby držící dveřní křidlo a dveře tak v případě potřeby vyjmout.

Garáž a kůlna

Pokročili jsme také v garáži, kde bylo potřeba vytvořit regály na ukládání věcí a také držáky na pověšení všech kol. Na vytvoření regálů jsme si nechali nařezat dřevěné hranolky 50×50mm, ohoblované se zkosenými hranami. Na svislé prvky byly vratovými šrouby namontovány vodorovné části, na které jsou poté uloženy police z OSB desek, které nám zbyly. Aby nebyly OSB desky vidět ze své boční strany, je před ně připevněna krycí deska. Zadní vodorovný prvek je přišroubován přímo do nosné konstrukce garáže. V právé části byl vynechán prostor, kde budou v budoucnu uloženy spací pytle, časem zde bude vytvořena jednoduchá vestavěná skříň.
Abychom mohli všechna naše kola pověsit, museli jsme vytvořit na části prostoru snížený strop. Horní část slouží jako velká police pro ukládání převážně sezónních sportovních potřeb. Ze spodní části je připevněno 10 ks vešáků na kola, vždy střídavě jeden výš a jeden níž. Celkem to funguje, všechna kola jsou rychle přístupná a ve výsledků to nezabere ani tolik prostoru. S tímto umístěním kol jsme počítali již v projektu, proto je zde garáž rozšířena a vrata jsou posunuta stranou. Při manipulaci s kolem je potřeba počítat s dostatkem prostoru. Z tohoto důvodu jsou garážové vrata dost široké a mají nesouměrná velká křídla. Zaparkované auto nepřekáží při manipulaci s kolem, ani při vstupu do garáže.


Autor: RomanPočet zobrazení: 2373 x
Vloženo: 25.10.2013Upraveno: 1.6.2014

   

© kamaro, XHTML 1.1, CSS 2.1, vygenerováno za 0.01 s